Re: Jak řešíte zálohování oddílu C: ?
Pokial viem, tak bootovacie medium sa nevytvara v programe Norton Ghost ale napr. pomocou HP utility pre vytvaranie tzv. "USB Key bootable media".
Ja som skusal soft "USB FORMAT" no ten potrebuje k vytvoreniu DOS bootovacieho media zdrojove subory DOS, ktore som ale nikde na hdd s nainslavanymi XP nenasiel.
Nasiel som preto jednoduchsiu alternativnu: program pre updat novych verzii biosu (pre HP) ktory funguje na rovnakom principe s tym rozdielom, ze obsahuje vsetky potrebne data na vytvorenie freeDOS bootovacieho media. Ide o tento balicek software:
Mne funguje tento freeDOS bootovatelny kluc od firmy Transcend iba s velkostou 128MB. Bootovanie mi nefungovalo na kluci OZC Turbo 4GB ani na karte SDHC 16GB A-DATA (Linux na OZC bootoval normalne). Kluc som vytvaral na notebooku od HP.
Kratky navod - Vytvorenie USB Bootable media:
- stiahnut soft z vyssie menovaneho FTP a spustit. Standardne sa rozbali do adresara "c:\SWSetup\sp38418"
- do PC zasunut USB kluc (najlepsie bez udajov - kluc sa bude formatovat!)
- v XP spustit subor "c:\SWSetup\sp38418\FirmwareUpdate.exe" (je to iba priprava nie samotny updat cize ziaden strach o bios). Ukaze sa vam menu kde si vyberiete "Bootable USB Key"
- po naformatovani a vytvoreni USB Key odporucam na kluci pre istotu premenovat alebo vymazat subor "Rompaq.exe"!
- vyskusajte ci vam PC dokaze nabootovat z novovytvoreneho USB Bootable media a pripadne spravte nasledujucu upravu ku ktorej budete potrebovat freeDOS pripadne i stary Volkov Comander - najdete na nete:
- v subore "Config.sys" zmente potrebny riadok na "shell = command.com"
- na USB kluc si nahrajte subor "command.com" ktory najdete v distribucii freeDOSu. Pripadne si na kluc umiestnite Volkov Comander pre vyskusanie funkcnosti DOSu
- nakopirujte na USB kluc program Ghost32
Vytvorenie Kopie disku - Zaloha image SSD disku "C":
- PC nabootovat z USB Bootable media (bootovaci kluc). Nabootujete operacny system freeDOS.
- Spustit program "c:\ghost32\ghost.exe" ktory mate na kluci.
- Vybrat: Local->Partition->To Image
- Vybrat disk: "Drive "2" (size 3847)
- Vybrat iba partition ktoru idete zalohovat: "Part "1"
- vyberiete si disk na ktory chcete ulozit zalohu - ja som na tento ucel pouzil druhy SSD disk "3.1 hdd2 NTFS drive"
- najdete cestu do adresara v ktorom ma byt ulozena zaloha a pomenujete samotny subor zalohy "xy.gho" a stlacite "Save"
- vyberiete si stupen kompresie vasej zalohy - odporucam "Fast"
Hned po vytvoreni zalohy odporucam ju pre istotu vyskusat aby v pripade poruchy bola obnova zo zalohy bez komplikacii.
Takato zaloha spravi presnu kopiu vasho SSD disku. Zalohy odporucam vykonavat pravidelne, resp. minimalne jednu zalohu tzv. cistej instalacie XP a jednu zalohu so vsetkymi vasimi osobnymi nastaveniami XP. V mojom pripade je velkost zalohy C "eeePC.gho" 1143,3 MB (eeePC 901)
Ak viete o jednoduchsom postupe ako vytvorit zalohu image disku, tak nevahajte a piste
Pripadne ak by mal niekto specialnejsie upravenu/osekanu cistu instalaciu XP a vytvorenu z nej zalohu image SSD disku "C" a je ochotny sa o nu podelit, tak sa mozeme dohodnut na umiestneni na mojom FTP